Ebeveyn Danışmanlığı

  Ebeveyn danışmanlığı,  çocuklarıyla iyi iletişim kurmak isteyen aileler bakımından çok faydalıdır. Ailelerin,  çocuklarının gelişimsel dönemlerini fark edip ihtiyaçlarını anlamasını sağlar. Bu da arkasından sağlıklı bir iletişimi getirir.
  Bu danışmanlık bazen sadece bir seansta olabilir. Aile gelir gelişimsel dönem bilgilerini alır ve gider. Bazen ise ciddi problemler için uzun soluklu bir sürece ihtiyaç vardır.
  Kısa süreli olan danışmanlıkta soru cevap şeklinde gidilir. Hızlıca bilgi verilir, ailenin özümsemesi sağlanır ve süreç biter. Uzun süreçte ise daha derin bir yönlendirme  yapılır.
  Ebeveyn danışmanlığında sadece ebeveynlerin olması yeterlidir. Eğer çocukla ilgili problemlerde varsa çocuk psikolojik danışmanlığına yönlendirilir.

Ebeveyn Danışmanlığı Hangi Durumlarda Verilir?

     Çocukların;
  • İletişimde sorun varsa
  • Konuşmada gerilik
  • Ebeveyn ile iletişim çatışmaları
  • Çocuk veya ergenin agresif tutum içinde olması
  • Disiplinde sınır oluşturamama
  • Çocuk veya ergenin aşırı kaygılı olması
  • Çocuğun sevgi gösterememesi
  • Çocuk veya ergenin çekingen olması içine  kapanık olması.
      Ebeveynlerin;
  • Sevgi ve saygıya yönelik disiplin oluşturmaması
  • Aile içi iletişim kurmakta sorun yaşanması
  • Çocuklarla nasıl ilgileneceğini bilmemesi
  • Çocukla bağ kuramama
  • Çocuğa yönelik içinde sevgi hissetmemesi

Ebeveyn Danışmanlığına İhtiyaç  Sebepleri

Aile İçi İletişim

Daha Etkili Çocuk Eğitimi Modelleri Hakkında Bilgi Alma

Mesleki Rehberlik Alma

Çocuk Gelişim Dönemleri Bilgileri Öğrenme

Sevgi Odaklı Disiplini Öğrenme

Sınav Kaygısında Ailenin Yapacakları Konusunda Bilgilenme

Ebeveyn Danışmanlığının Önemi

          Ebeveynlerin çocukların gelişim özelliklerini bilmesi elzemdir. Ebeveynin çocukla yaşadığı problemlerin başında bu dönemleri anlamaması gelir.

    Çocuklarda normal dönem özellikleri bazen ebeveynde panik meydana getirir. Panikle yapılan davranışlar durumu içinden çıkılmaz bir hale getirir. Bu durum ergende  anlaşılmadığını hissettirir.

     Normal bir durumda karşılıklı anlayışsızlıklar ebeveynle, çocuk arasını açar. Bu  durumda çocuk etiketlenir ve öyle davranmaya başlar.

Örnek vermek gerekirse; okuldaki moralini bozan bir olay sebebiyle ailesine sert çıkan bir genç, bunun dönem özelliği olduğunu bilmeyen ana-baba tarafından çocuğun çok sinirli diye etiketlenirse bu kalıcı olabilir.

   Birde çocuk bundan çıkar sağlıyorsa tam kalıcı olur. Fakat bu dönemleri bilen ve iletişimi sağlam aileler, sadece çocukla konuşarak ve onu anladığını ifade derek bu sorunu çözebilir.

Başlamak Çok Kolay

Bize Ulaşın

Randevu almak ve uzmanlarımızla tanışmak için harekete geçin. Değişim çok yakınınızda. Öğrenmek istediğiniz ayrıntılar için mesaj atın.

Randevu Alın

Üstesinden gelemediğiniz sorunlarınızı  paylaşmak için yanındayız,   hemen arayın.

İlk Seansımıza Başlayalım!

Değişmeye bir adım atın, uzmanlarımızla pozitif değişime başlayın.

Sıkça Sorulan Sorular

Çocuğum çok hareketli ne yapılabilir?

      Çocukların hareketli olması doğaldır.  Ancak ailede sorunlara neden oluyorsa, başkalarına zarar veriyorsa, okulda derse odaklanmasına ve disipline olmasını engelliyor sa  sorun kabul edilir. Aile çocuğa sorunlu kimliği yapıştırmadan önce, bu davranışların çocuğun isteyerek yapmadığı davranışlar olarak görmeli ve bir uzmandan yardım istemelidir.

         Aile çocuğun zarar veren davranışıyla, uygun davranışını ayrımını doğru yapmalıdır. Uygun davranış ödüllendirilmelidir. Zararlı davranış disipline altına alınmalıdır. Çocuk uzun süre bir şey üstünde dikkatini veremiyorsa, 15 dakikadan başlayarak, çocuğun özelliğine göre süreyi arttırarak faaliyetler yaptırmalı, hareketliliğini kontrol etmeyi öğretmelidir.

          Yapbozlar bu konuda çok işlevseldir. Özellikle çocuğun sevdiği çizgi film kahramanlarının  olduğu yapbozlar çocuğun kendini durdurmasına yardım edecektir.

          Bir diyetisyenden de çocuğun doğru beslenip beslenmediği kontrol edilmelidir. Bazen aşırı kalorili yiyeceklerde ahareketliliğe neden olabilir.

Çocuk kaç yaşında kreşe verilmeli?

      İlk iki sene mümkünse anne tarafından bakılmalı. Üç yaşına kadar ise  yine yakın sevgi verecek bir bakıcı tarafından bakılmalı.  Üç yaşından sonra kreşe verilebilir. 

        İlk yaşlardaki bağlanma çocuklar için çok önemli olduğu için bakıcı konusa  önem verilmelidir.  Mümkünse arada çocuğu görecek ve iletişim kurup ilgilenecek mesafede olmasıda, kreşin yararını artıracaktır.  Anne işten kısa süreli ayrılıp çocuğunu görecek ve çocuk anneden uzun süreli ayrılmayacaktır.  En uygunu işyerlerinde kreş olmasıdır.

Çocuğumun özgüveni arttırmak için ne yapmalıyım? 

   Başlangıçta çocuğun yapabileceği şeylere odaklanın.Yetersiz hissedeceği sözlere va alanlara dikkat edin. Duygularınızı ifade edin ki oda duygularını ifade etmeyi öğrensin.

    Yaşına uygun hedefler verin. Başarısız olduğunda bile yanında olduğunuzu gösterin.  Karşılıksız sevdiğinizi hissettirin. Karşılıksız sevgi en büyük özgüvendir. Arkasında onu kabullen birilerini olduğunu bilmek çocuğun özgüvenini arttırır. 

         Özgüven iç ve dış özgüven olmak üzere ikiye ayrılır. Çocuğunuz başarılı olabilir ancak kendiyle barışık olması öğretilmezse iç özgüveni gelişmez. Hayatta hep başarılı olunamayacağı, bazen insanların hayatın karşısında aciz duruma düşebilecekleri öğretilmeli. Bazı özelliklerimizin olumlu bazılarının ise olumsuz olduğu öğretilmeli. Olumsuzları ileriye götürmek için elimizden gelenin yapılması gerektiği öğretilmeli.

          Bu sayed çocuk kendini süpermen görmeyecek. Başarısız bir durum karşısında kişiliği zedelenmeyecektir.