Okul Fobisi Nedir?

tarafından | Ara 30, 2022 | Genel | 0 yorum

bartan psikoloji okul fobisi

Okul Fobisi Nasıl Çözülür ?

İlk okula başlayacak çocuklarda  aile desteği çok önemlidir. Çocuğun gireceği yeni ortamda kaygı hissetmesi doğaldır. Daha önce çocuğuyla bağlanma problemi  halletmiş ailelerde   kaygı daha çabuk çözülür. Bağlanma; çocuğun ilk bakıcısından aldığı birinci bakımın nitelikli olmasıdır. Bebekken ve ilk çocuklukta annesinin veya ilk bakıcısının gerekli sevgiyi göstermediği, çocuğun sevilip sevilmediğinden emin olmadan yetiştirdiği ilk yıllarda  bu problemin temelleri atılır.

Okula   Başlarken Okul Fobisi İçin Öneriler

Okulun ilk günü sizde çocuğunuz gibi heyecanlı olabilirsiniz. Çocuğunuza duygularını aktarın fakat bunun yeni bir dünyaya giriş yapılacak olmasından, farklı insanlarla tanışıp,çok güzel insanlarla tanışıp ,çok güzel şeyler öğreneceğiz. Bu tip açıklamalar çocukları iyi manada heycanlandırıp okula merakını artıracaktır.

Fakat birkaç önemli nokta var. Öğrenciyle göz teması kurma, heyecanımızı onunla paylaşma, çocuğun rahat olduğu ortam ve zaman da söyleme, kritik unsurlardır. Daha okulu günleri gelmeden okulu ön plana çıkarıp eski okul anılarımızı anlatıp çocuğun dikkatini okulun olumlu yanlarına çevirmelidir.  Araştırmalar okula yeni başlayanları 4 te 3 ünün  yoğun endişe gösterdiği bulunmuştur. Kaygı bulaşıcıdır, eğer anne baba aşırı kaygılı ise  çocuğa yansıyacaktır.

Çocuğunuz ilk gün sakin ve güvenli görünüyorsa, okula çok iyi hazırlanmış olduğu kesindir.

Okul Fobisi  Nasıl Engellenir?

Okul Fobisi  İçin Okulun İlk Gününde Nasıl Davranılır?

Çocuğunuzu okul hakkında  ilgili  okula gitmeden önce bilgi verin. Rahatlamasını ve size güvenmesini sağlayın. Okul  bittiğinde zamanında geleceğinizi ve onun yanında olacağız ınız anlatın. ayrıca eğer evde servisle gelecekse kesinlikle onu sevdiği birinin bekleyeceğine emin olmalı.  Özellikle kaygılı çocuk, annesinin evde kendisini karşılamayacağı düşüncesiyle okula gitmek istemeyebilir. Zaten kaygısı olan  çocuğun bir kez kapıda kalması okul fobisi durumunu tetikler.

Daha önceki yıllarda çocukla olan güven ilişkisi bugünlerde çok faydalı olacaktır. Çocuklarına  verdiği sözü tutan, bakımlarıyla düzenli ilgilene ve anne ve meslek rolleri doğru yapan ailelerde problem en az şekliyle görülecektir.

Okul izin verirse kısa bir zamanda öğretmeniyle ve sınıfıyla tanışın. aşırı korunmuş çocuklarda bilhassa tek çocuklar ve okul öncesi eğitim almamış öğrencilerde, ailesiyle  güvenli bağ kuramamış çocuklarda uyum sorunları görülür.

Okuldan döndüğünde ogün hakkında sohbet edin. Size o günle alakalı herşey işi anlatmasına olanak sağlayın. Bu, çocuğunuzun  okula yaşamına  duyduğu ilgiyi artırmak  için iyi bir  yoldur ve okula duyması gereken isteğin, öğrenme  hevesinin  gelişmesine yardımcı olur.

Fakat , okul çıkışı fiziksel ve  duygusal olarak çok yorgun olabileceğini ve her şeyi  hemen anlatmayı istemeyebilir. Sabırlı olun,  biraz  rahatlayınca size ayrıntıları anlatmaya başlayacaktır. Eğer  ayrıntılarda sizi öğretmen şiddeti, akran zorbalığı ya da farklı bir alanda şüpheye düşürecek  bilgiler varsa, çocuğa oyunla veya resim çizdirmeyle de kendini açmasa yardım edebilirsiniz. Çünkü çocuklar resim çizerken ve oyun oynarken sahte davranmazlar .Biraz gölgeli olmakla beraber kendilerini yansıtırlar.

Okulda bir gün önce okulla ilgili hazırlıkların sakinca yapılması önemlidir. Çocuk bir süre sonra kendi hazırlanmayı öğrenir. Erken yattığı ve erkenden uyandığı sürece sabah hazırlıkları sorun olmayacaktır.

Okul Fobisi

Eğitim sürecinde, bazı öğrenciler okula gitmekten kaçınırlar. Aile bu durumda ciddi kaygılar yaşayabilir.

Okul Fobisi İşaretleri

  • Baş ve karın ağrısı, mide bulantısı ve kusma gibi fizyolojik  belirtilerde artış.
  •  Sebepsiz  gözyaşlarına boğulmak.
  •  Yeme de İştahsızlık.
  •  Uykuda  kalitesinde bozukluk.
  •  Alıngan ve öfkeli  olma
  • İstek ve şevk azalması

Bu okul fobisi belirtileri görüldüğü zaman sorunun nedenleri araştırılır. İlk sebebi  sizden ayrı kalmanın getirdiği  endişedir.  Bu durum, daha çok oyun grubundan ve anaokulu deneyiminden yoksun, tek çocuklarda görülen veya bağlanma problemi görülen çocuklarda görülür. Birdenbire, zamanının  büyük bir bölümünde evden ayrı kalmanın çocuğu korkuttuğu görülür.

bartan psikoloji okul fobisi

Okul Fobisi Konusunda Nasıl Yardım Edebiliriz?

          Kendimiz kaybetmemiz gereklidir. Bazen aileler  sert davranırlar, tepkilerini  isteksiz çocuğu tehdit etme, rüşvet verme, yolları ile gösterirler. Öfke, olabilecek en istenmeyen  tepkidir ve durumu  daha sıkıntılı  bir duruma çevirir. Sakin ve sabırlı bir biçimde konuşun. Endişelenmesine  yol açabilecek nedenleri araştırın.         

          Arkadaşlarınca  yenilgiye uğratılmış olmak, başına herhangi bir kaza gelmiş bulunması yada altını ıslatmış olması gibi farklı nedenler  olabilir. Sabredin, ona, okulun amacını açıklamak la başlayın. Çocuğun okula gitmesini gerektirecek sebepleri çocuğa açıklayın. Okula gitme nedenini tam anlayamayan  çocuklar, okula gönderilmelerini , özellikle küçük kardeşleri varsa  daha fazla yaramazlık yapmamaları için verilmiş bir ceza olarak görebilir. Kendilerini suçlu, kırgın ve reddedilmiş hissedebilirler.

      Kaygılarıyla  alay etmeyin, bu yaş çocuğu sahte duygular takınamaz. Duyguları gerçektir fakat yanlış anlamlandırmıştır. Ağlayan bir çocukla hiçbir zaman alay etmeyin ya da onu azarlamayın;  çevresindekileri de   bu şekilde davranmalarına izin vermeyin. Bazı ana-babalar, böyle davranarak onları hırslandırıp sorunu çözeceğini düşünür.

        Vedalaşma ne kadar uzun sürerse, duygusallığın da   artar. Sizi böyle  görmek çocuğunuzu  üzer. Hızlıca  öpücük verip,  çocuğunuzu kucakladıktan ve okulda içeriye   güvenli olarak  girdiğinden emin olduktan sonra, arkanıza bakmadan okulda uzaklaşın.           

          Çocuğunuza  o  gün neler yapacağınızı  anlatın. Kaygılı bir çocuk, bu taktikle  biraz rahatlar. Çocukların bazıları,  onların yokluğunda ailesinin başına olumsuz  bir şey geleceği kaygısıyla, okula gitmek istemez .        

          Onunla, gününün nasıl geçtiği hakkında konuşun. Çocuğunuzu, okulda yaptıkları ile ilgili konuşmasına  teşvik edin. Derslerle ilgili sohbet etmek, onları daha bildik ve daha az ürkütücü kılar. Çocuğunuzun öğretmeni ile görüşün. Kaygılarınızı okul ile paylaşmaktan çekinmeyin. Çözüm olasılıklarını tartışın.

         Okula gitmemesini ikinci nedeni de özgüvensizliktir. Okula başlamadan önce özgüveni yeterince gelişmemiş çocuklarda okula başlamada sorun yaşarlar. Çünkü bu tür çocuklar yeni deneyimlerden kaygı duyarlar. Aileleri olmadan güvende hissetmezler. Evinde rahat bir şekilde yaşayan çocuk yabancı ortama adapte olamaz .     

       Kaygı veren ortamdan kaçmaya çalışır .Aslında temel insan davranışıdır. Haza git acıdan kaç. Dikkat ettiyseniz bakış açısı farklılığıdır.  Çocuğun okula yüklediği yanlış anlamı çocukla etkili iletişim kurarak kırmak lazım.          

          Evde  disiplinli  kurallı zaman tanzimi kurmak  bu sorunu ortadan kaldırmanın en büyük faktörüdür. Oyun çağı çocuğu disipline pek alışmadığı için okula uyum sağlamakta güçlük çeker, evde oluşturacağımız sevgi disiplinli ortam okula alışmada fayda sağlar.

        Çocuğun kaygıları  üzerine konuşun.  Yaşadığı sorunları  sizinle paylaşması konusunda cesaretlendirin. Öğretmenleriyle iletişim kurarak, derslerini birlikte çalışma gibi  taktiklerle problemlerini çözmesine yardımcı olun. Çocuğun zihinsel yeteneklerini küçümsemek, bir şekilde onu diğer bir çocukla kıyaslamak yapabileceğimiz en olumsuz  yoldur.

Okul Fobisi Sonuç

              İlk bakım becerilerini sağlık almış. Sağlıklı bir aile hayatını yaşamış çocukların geneli okula başlarken sorun çıkarmaz. Aslında çocuğun karşılaştığı problemlerin çoğu bize çıkar. Bu problemler bizim iradi yaptığımız ve  istemeden başımıza gelen sorunlar olmak üzere ikiye ayrılır. 

           Çocuğun  ailesinde bir şekilde ayrı kalması (ölüm, hapishane, sağlık durumu, iş)  gibi  veya  çocuğun fiziksel engelli olması, öğrenme güçlüğü olması gibi. Bir kısmı ise istemeden de olsa bizden kaynaklanan sorunlardır. Çiftler arası huzursuzluk, çocuktan aşırı beklentiler, çocuğa sınır koyamama, yanlış beslenme ve sınır koyamamaktan kaynaklanan problemler, DEHB gibi.

            Bu sorunları ilk olarak sınıf öğretmeninin ondan sonrada bir psikolojik sağlık elemanın yardımıyla çözmeye çalışmak elzemdir. Detayları yazının içinde ve sitedeki diğer yazı ve videolarda bulabilirsiniz.

Bartan Psikoloji tarafından

30/12/2022

İlişki Danışmanlığı Nedir?

İlişki Danışmanlığı Nedir?           İlişki, bie birey yada toplulukla belli bir süre yapılan etkileşimdir. Her insanla farklı bir ilki yürütülür. Zaman geçtikçe muhatabımızı daha iyi tanırız. Ve ona göre bizde şekilleniriz.        Her ilişki bazı yönleriyle,...

Yas Danışmanlığı Nedir?

İnsanların hepsi yas sürecini mutlaka yaşayacaklardır.  Yakın kaybı, arkadaştan ayrılma, sevgiliden ayrılma, ölüm, ölmek üzere olan yakın gibi birçok yas çeşidi vardır. Keder, bu tip kayıplara  karşı gösterilen   tepkidir.  Bunların en ağırı, sevilen bir yakının ...

Kaygı Bozukluğu Nedir?

 Kaygı  ( Anksiyete )  nedir?         Kaygı gergin ruh halinin etki ettiği endişeli hissetme ve kan basıncındaki artışında etkilediği,  bedende farklı tepkilere yol açan bir duygudur. Kaygı gerekli ve önemli bir duygudur. Hayatımızın devamı için zorunludur.       ...

Majör depresyon nedir ? 

Depresyon günümüzde pek çok insanı derinden etkileyen bir duygudurum bozukluğudur. Majör depresyon ise sonu intihara varan depresyonun en ağır şeklidir. Ruh felci olarak ta adlandırılır. Çünkü ruhumuzu çepeçevre sarar ve bizi kımıldıyamaz hale getirir.        Majör...

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) Nedir?

DEHB açılımı dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğudur. Çocuklarda ve gençlerde sıklıkla görülen davranışsal bir  problemdir. Bir  üst tanı olarak kullanılır. Dikkat eksikliğine ek olarak  dürtüsel davranışlar, otokontrol bozuklukları ve  hiperaktivite ile...

İlginizi Çekebilir

Yas Danışmanlığı Nedir?

Yas Danışmanlığı Nedir?

İnsanların hepsi yas sürecini mutlaka yaşayacaklardır.  Yakın kaybı, arkadaştan ayrılma, sevgiliden ayrılma, ölüm, ölmek üzere olan yakın gibi birçok yas çeşidi vardır. Keder, bu tip kayıplara  karşı gösterilen   tepkidir.  Bunların en ağırı, sevilen bir yakının ...

Kaygı Bozukluğu Nedir?

Kaygı Bozukluğu Nedir?

 Kaygı  ( Anksiyete )  nedir?         Kaygı gergin ruh halinin etki ettiği endişeli hissetme ve kan basıncındaki artışında etkilediği,  bedende farklı tepkilere yol açan bir duygudur. Kaygı gerekli ve önemli bir duygudur. Hayatımızın devamı için zorunludur.       ...

Majör depresyon nedir ? 

Majör depresyon nedir ? 

Depresyon günümüzde pek çok insanı derinden etkileyen bir duygudurum bozukluğudur. Majör depresyon ise sonu intihara varan depresyonun en ağır şeklidir. Ruh felci olarak ta adlandırılır. Çünkü ruhumuzu çepeçevre sarar ve bizi kımıldıyamaz hale getirir.        Majör...